Трябва ли да имам фирма, за да работи моят онлайн магазин?

Онлайн магазинът представлява уебсайт, в който можете да предлагате различни видове стоки. Той се различава от физическия магазин по това, че е в интернет, но идеята се запазва същата. Вашите посетители разглеждат артикулите, които продавате, и ако ги харесат купуват и заплащат за тях. Много хора обаче се питат, нужна ли е имат фирма, за да работи техни онлайн магазин. На този и други въпроси ще дадем отговор в следващите редове на нашата статия.

Как да се сдобия с онлайн магазин?

За да поръчате изработка на онлайн магазин, не е нужно да имате фирма. Уеб студията могат да създадат търговския сайт и да платите, както като юридическо, така и като физическо лице. В изработката на платформата са добавени различни опции съобразно с вашите нужди. Така например, може да се интегрира платежна система, с която да получавате плащания по банков път, чрез PayPal или друг метод. Добавени са и функции за регистрация, чат с клиента и други.

До този момент бъдещият Ви онлайн магазин, е просто един проект. Той започва да действа, след като го захраните със стоки и стартирате работа. Имате вариант да предлагате продукти, които държите в собствен склад, както и да предоставяте артикули от посредник. Втората възможност е по-позната като дропшипинг, когато продажбите се извършват от името на вече създадена фирма имаща продуктова наличност, а Вие взимате процент от продаденото.

Налага ли се да регистрирам фирма, за да продавам?

Да, трябва да имате фирма, ако искате да предлагате вашите продукти на пазара, пък било то и дистанционно. Общо взето няма разлика от това, дали търгувате във физически обект или в мрежата. Електронните магазини се регистрират в Националната агенция по приходите, като за целта вашият счетоводител прилага приложение номер 33. Освен това, е нужно да посочите начин за приемане на плащания.

Те могат да бъдат банков превод, електронен портфейл, банкови карти или наложен платеж. При положение, че желаете други видове плащания, се купува и специализиран софтуер свързващ касовите апарати с магазина и позволява автоматично отчитане на продажбите и изпращането им към НАП. Този вид софтуер обаче често излиза скъпо на собствениците.

Вие избирате каква ще бъде правната форма на фирмата, като обикновено предложенията са ООД или ЕООД. Единственият вариант да работите без фирма и да декларирате доходите като физическо лице е да се възползвате от афилиейт продукти. С други думи имате партньор, който Ви предлага стока, която рекламирате във вашия е – магазин. В случай, че се появи купувач, то Вие взимате комисионна от продажбата, но реално не Вие предлагате този продукт на пазара.

Какви са законовите изисквания за онлайн магазин?

Имайте предвид, че ако продавате единични стоки в сайтовете за обяви или социалните мрежи, то тогава няма нужда да правите регистрация на фирма. Ако обаче сте потърсили изработка на онлайн магазин, в който ще продавате различни неща, които ще предлагате на широка клиентска маса, то тогава вписването в Търговския регистър е задължително за вас.

Последиците за всеки, който си позволи да търгува виртуално, без да притежава търговско дружество или да бъде едноличен търговец, ще бъдат сурови. Законът предвижда множество санкции за онлайн търговци, които не са надлежно регистрирани. В този ред на мисли, своеволията не се препоръчват и е по-добре да легализирате бизнеса си още в самото начало.

Какво друго питат предприемачите?

Един от най-често срещаните въпроси, се свързва с търговците, които вече разполагат с офлайн обекти, където предлагат стоки. Често те решават да притежават и онлайн магазин, за да разширят дейността си и евентуално да реализират по-голям брой продажби. Отговорът тук е прост и гласи, че няма пречка за търговеца да “отвори“ свой електронен магазин на името на фирмата си. Що се касае до добавянето на е – търговия, то това трябва да се случи със съдействието на счетоводител, който да подаде съответните декларации към органите.

Не на последно място обаче ще напишем, че собствениците на физически магазини, могат да предложат дропшипинг и да прехвърлят продуктите си във вече готова онлайн платформа на друг човек. Единственият минус е, че трябва да изплащат дял от продажбите на притежателя на онлайн магазина, който фактически ги рекламира и продава в интернет от тяхно име.

В обобщение

С вътрешното убеждение, че сме отговорили екзактно на въпросите Ви, се разделяме и напомняме, че можем да Ви помогнем за изработка на качествен онлайн магазин, който да Ви служи вярно за много години напред в бъдеще. Отварянето на фирма е просто една формалност, така че няма фундаментални пречки да стартирате вашия бизнес още сега.

Рейтинг на статията:
5 от 5 звезди –
107 гласували

Comments are closed.