Основни грешки при създаване на уеб сайт

Като интернет потребители няма как да не ви се е случвало да попаднете на сайт, който още от първата си страница да грабне вниманието ви. Но може и обратното – да ви отблъсне веднага.

Ако тепърва ви предстои да стартирате собствен уеб сайт, на всяка цена трябва да се предпазите от редица грешки.

Разбира се, най-добре е за изработка на сайт да потърсите помощта на професионалист, но тъй като има вече платформи като WordPress, както и програми за създаване на сайтове Sitebuilder-и, можете да се справите и сами.

Както хората без особен опит, така и професионалните разработчици на уеб сайтове обаче не са застраховани от грешки.

8 критични грешки при направата на сайт

  1. Голям мащаб на сайта

Това се отнася особено за сайт, който е за продажба на стоки. Ако и вие имате такъв, особено внимание обърнете на хармонията на всички елементи.

Никак не е подходяща комбинацията от големи бутони и малки акценти, а при наличие на съпътстваща информация клиентът сам ще потърси бутона „Купи”, така че не е нужно да го правите огромен.

  • Липса на responsiv дизайн

Сайтът ви трябва да се адаптира добре към всякакви устройства. Ако потребителите имат проблем с мобилната версия на даден сайт, те вече няма да се върнат към него.

Освен това търсачките класират сайтовете с responsiv приоритетно пред останалите.

Затова трябва да се уверите, че платформата, избрана от вас, предлага опцията за създаване на сайт с responsiv дизайн. В противен случай ще загубите и клиенти, и печалби.

  • Трудна навигация

Сред морето от сайтове днес потребителите трудно могат да запазят концентрация, особено ако даден сайт има лоша навигация.

За да сте сигурни, че клиентите ще открият нужното на сайта ви за секунди, за ефективна навигация трябва:

– да изберете подходяща тема;

– да се придържате към стандарта – лентата да бъде най-отгоре или отляво;

– да не прекалявате с избора на секции.

  • Неперсонализиран дизайн на сайта

Въпреки че на платформите за създаване на сайтове има богат набор от готови шаблони, по-добре е да бъдете уникални. Може да използвате услугата ICN.Bg Sitebuilder, за да качвате свои снимки, съдържание и др.

  • Прекаляване с техническата терминология

Съдържанието на сайта ви трябва да бъде такова, че да грабва бързо вниманието и да подтиква към желани от вас действия. Прекаленото използване на технически термини затруднява концентрацията, затова се изразявайте по-просто, но ясно и точно.

  • Неподходящ шрифт

Един лош избор на шрифт, дори и при възможно най-обмислено и грабващо съдържание, би затруднил клиентите ви да разчетат написаното. Старайте се да избирате по-семпъл шрифт, отговарящ на дизайна на сайта.

Освен това поддържайте един и същ размер на шрифта – по-голям за приковаване на вниманието и по-малък – за споделяне на информация.

  • Липса на добра SEO стратегия

За да имате по-добро класиране в търсачките, съдържанието ви трябва да бъде качествено и изчистено, даващо възможност клиентите ви да разрешат проблемите си.

Успешният уеб сайт изисква постоянство при поддръжката и обновяване на съдържанието и дизайна.

Ако са допуснати грешки още при изграждане на уеб сайта, те могат да доведат до различни проблеми при популяризирането му.