Какво е CMS и подходяща ли е за създаване на уеб сайт на моята фирма?

Content Management System или за по-кратко CMS е система, чрез която може да изградите сайта си много по-бързо, отколкото ако използвате свое собствено решение. Освен това, последващата поддръжка и редакция на съдържание обикновено става само с 1 клик през администраторския панел на сайта, ако разработчиците са направили сайта професионално.

Видове CMS

Има безброй безплатни и платени системи за управление на съдържанието. Те се делят основно на два вида – такива, които се използват за онлайн продажби (е-commerce) и други, които могат да се използват за създаване на фирмен сайт, личен блог, онлайн списание и мн.др.

Най-популярните системи за създаване на уебсайтове са:

WordPress

Нашият фаворит в списъка. Безспорно най-популярната система за създаване на уебсайтове в света. Фактите сочат, че тя има пазарен дял от над 60%, а 30% от сайтовете, намиращи се в класацията ТОП 1 милион на уеб проектите по тсвета се задвижват от WordPress. Системата може да се използва за всичко – фирмени сайтове, онлайн магазини, каталози, продажба на дигитални продукти, уеб платформи за хотели, ресторанти и много други.

Любопитен факт: Знаехте ли, че официалният уебсайт на Белия дом (whitehouse.gov) използва WordPress?

Joomla

Второ място в класацията на най-популярните системи за управление на съдържанието, но с много по-малък дял от първенеца – едва 5%. Отново може да бъде използван за много типове проекти, но няма толкова много теми и разширения.

Drupal

Нарежда се на трето място с почти 600 000 сайта и 3.4% пазарен дял. Не подходяща за начинаещи и хора, които искат да започнат без професионална помощ, тъй като е далеч по-трудна за употреба от WordPress. Част от най-популярните сайтове, направени на Drupal, са собственост на компаниите Tesla Timex, Bruno Mars

Всички гореизброени системи са безплатни.

Най-популярните системи, които могат да бъдат използвани само за онлайн търговия, са:

WordPress + Woocommerce

Система, която придобива възможност за онлайн продажби чрез инсталирането на безплатен плъгин (добавка). Повечето от основните добавки не са платени и има изключително голям избор от готови теми за всяка ниша. По този начин изграждате сайта си по-бързо и той изглежда професионално.

Opencart

Една от най-популярните системи за онлайн магазини. Широко разпространена за малки и средни магазини. Именно заради широкото си разпространение е лесно да намерите информация и съдействие. Повечето от модулите и допълнителни функционалности са платени, което може да оскъпи крайния продукт значително.

Magento

Magento се използва от много популярни и големи онлайн магазини. Има две версии – платена и безплатна (community version), която има по-малко функционалности. Важно е да се каже, че това не е подходяща система, ако сте решили да правите магазина си сами и нямате опит.

Shopify

Пример за платена система, най-популярна в Съединените Щати. Безспорно е най-лесната от всички изброени – можете да направите сайта си за по-малко от ден без да имате никакъв опит в програмирането.

Основен недостатък – цените започват от 30$ на месец без допълнителните разширения за дигитален маркетинг. Не може да правите интеграции с български фирми за спедиция като Speedy и Еконт.

Предимства на всички системи за управление на съдържанието

Въпреки многото разлики в отделните системи всички те имат някои общи предимства, заради които всъщност повечето фирми предпочитат да ги използват за изработка на уебсайт:

Лесно и бързо редактиране, публикуване на ново съдържание

За разлика от сайтовете, които не използват CMS, редактирането на една информация във футъра на всички страници, например, става с един клик през администраторския панел, който притежават всички системи за управление на съдържанието.

Ако искате да публикувате нова страница – това отново става през администраторския панел чрез удобен текстов редактор, който не изисква познаване на HTML таговете, тъй като ги генерира автоматично.

Добра начална оптимизация за търсачки

Системите като WordPress разполагат с много опции, които ще подобрят присъствието на Вашия сайт в търсачките. Може да генерирате мета описания и заглавия автоматично на база въведеното съдържание само чрез инсталиране на допълнително SEO разширение. Освен това, търсачките ще разбират веднага за всяко съдържание, публикувано от Вас, тъй като по подразбиране е заложена ping услуга, която уведомява Google при наличието на нова страница или публикация в блога.

Отлична интеграция със социалните мрежи

В днешно време добрата кореспонденция между сайта и социалните мрежи е изключително важна за изграждане на успешен бизнес. Това означава, че всеки споделен линк трябва да се визуализира правилно, с подходящото изображение и описание.

Идеални за бизнесите, които рекламират онлайн

Както знаете, за да постигнете добри продажби чрез реклама, е нужно да направите интеграции с всички платформи, в които рекламирате. По този начин кампаниите ще се оптимизират автоматично на база поведението на посетителите. Интеграцията с тези платформи става чрез безплатно разширение, изключително лесно.

Много по-евтино

Ако искате Вашият уебсайт да бъде изработен от професионалисти ще платите няколко пъти по-малко ако изберете готова система като гореспоменатите (което със сигурност не означава, че сайтът ще изглежда по-зле и ще бъде орязан откъм функционалности).

Уебсайт поддръжката е по-лесна

Новите версии на системите с отворен код излизат регулярно и са съобразени с последните стандарти. Те са напълно безплатни и при повечето CMS могат да се инсталират много бързо и лесно, но не толкова просто стоят нещата с custom решенията. Да си представим, че излиза нова версия на най-популярната технология, използвана за подобни системи – PHP. В началото ще може да държите сайта си на старите версии, но след няколко години това няма да бъде възможно и някои основни функционалности от сайта да не работят. В такъв случай се налага пренаписване на много голяма част от системата, което е скъп и сложен процес.

Потенциално по-сигурни

Както може би знаете, системите като WordPress са с отворен код, т.е. всеки може да допринесе за развитието им. Обикновено в една нова версия се включват хиляди разработчици, които помагат тя да стане сигурна. По този начин евентуална уязвимост може да се забележи и отстрани много по-лесно.

В кои случаи е добре да прибегна до създаване на уебсайт с WordPress или друга подобна система?

Във всички случаи, освен когато не се налага да направите нещо твърде специфично. Както вече казахме, отдавна не е въпрос на „престиж“  каква система използва сайтът – за крайният потребител е важно единствено да получи Вашият продукт или услуга бързо и лесно. Моят личен съвет е да вложите финансовия ресурс в изграждане на разпознаваем бранд, реклама, качествено съдържание (статии, продуктови описания и др.)

Надяваме, се че статията Ви е била полезна. Ако е така, моля, споделете статията в социалните мрежи:

Кликнете тук, за да гласувате
[Общо: 0 Средно: 0]