Изработка на сайт с WordPress – тънкости, съвети и добри практики

WordPress (или накратко WP) е най-популярната система за управление на съдържанието (CMS) в интернет. Според статистика от 2020 година, WordPress задвижва над 30% от сайтовете в Интернет. Разработена е на програмния език PHP, а датата на първата реализация е 27 май 2003 година, като от тогава е подобрявана десетки пъти. Тя е предпочитана заради безспорните си предимства, някои от които са:

  • Лесно редактиране и добяване на ново съдържание през удобния администраторски панел;
  • Огромна общност от потребители, които работят за нейното подобряване и правят ъпдейти постоянно;
  • Голямо разнообразие от добавки и теми;

Сама по себе си WP е open source система, което означава, че всеки може да свали актуалната версия напълно безплатно от официалния сайт на платформата – www.wordpress.org. Желателно е обаче последващата настройка, дизайн, SEO оптимизация и техническа поддръжка да бъде осъществена от професионалисти. Това е важно, защото при липса на технически познания могат да изникнат много проблеми, като бавно зареждане на страниците, сериозна уязвимост от хакерски атаки (при неправилна настройка и поддръжка, при инсталиране на непроверени разширения/ теми) и други. На тази страница ще откриете най-важните неща, които трябва да бъдат съобразени при изработка на уеб сайт със системата WordPress.

Дизайн

Въпреки че в Уърпдпрес са налични хиляди безплатни теми и също толкова много платени такива, по-голямата част от тях имат някои основни недостатъци:

  • Зареждане на твърде много излишни скриптове;
  • Използване на визуални редактори (visual builders), които използват излишен маркъп, забавящ зареждането на страниците.
  • Изискване за задължителни добавки, които създават предпостави за уязвимости от хакерски атаки.

Изграждането на нова тема или използването на съвсем опростена такава, върху която да се надгражда според спецификите на проекта е доказано добра практика в уеб разработката с WP.

Защита

Както вече споменахме в началото на този материал, Уърдпрес е най-популярната система за правене на сайтове и тя е много добре поддържана от общността. Това обаче не означава, че цялата работа по защитата е свършена – напротив.

Извън стандартните добри практики за уеб сигурност, като използване на добри пароли и потребителски имена, различни от „admin“, “administrator” и други, трябва да се погрижите също за:

  • Ограничаване на достъпа до администраторския панел и смяна на неговия адрес по подразбиране от wp-admin на нещо уникално за Вашия уеб сайт;
  • Забрана за изпълнението на скриптове в wp-content/uploads папката;
  • Изключване на XML-RPC функциите;
  • Скриване на WordPress версията

Това са основни неща, които са стандартни за всеки уеб сайт. Често се налагат допълнителни действия, свързани с конкретния проект.

Скорост

Стигнахме до най-важната тема що се отнася до изработката на какъвто и да е уеб сайт – скоростта. Ако се питате защо трябва да обръщате толкова голямо внимание на бързината, то трябва да знаете, че причините са много. Ето някои от тях:

  • Над 80% от трафика на повечето уебсайтове идва от мобилни устройства, които използват мобилен интернет. За тях скоростта на зареждане е критично важна;
  • Голям процент от потребителите напускат дадена страница, ако зареждането и отнема повече от 2 секунди;
  • Доказано е, че по-бързите сайтове имат в пъти по-голям шанс за класиране на първа страница на Google от останалите.

Някои от основните фактори за постигане на добра скорост са компресиране на изображенията, отлагането зареждането на по-маловажните ресурси във времето и надеждно кеширане на ресурсите.

AMP (Accelerated Mobile Pages)

AMP HTML webpage, AMP language, AMP websites
Логото на AMP

AMP е сравнително нова технология, позволяваща на посетителите от мобилни устройства да виждат основното съдържание на сайта в удобна за четене, значително оптимизирана за скорост версия. Препоръчителна е за всички сайтове, които имат много съдържание – онлайн списания, новинарски портали и други. Важно е да се отбележи, че AMP не е ефективна при уебсайтове с малко съдържание, като корпоративни сайтове и лендинг страници.

CloudFlare

Споменавали сме CDN услугата CloudFlare многократно в нашия блог. Освен за подобряване на скоростта, тя може да бъде от помощ и в справянето с недоброжелатели, тъй като предлага филтриране на лошия трафик и блокиране на IP адреси, които целят само и единствено да претоварят сървъра на сайта Ви напълно автоматично. Всички тези услуги са на разположение в безплатния план.

Google Page Speed Insights

Официалният инструмент за тест на скорост, разработен от Google официално става фактор за класиране в търсещата машина от следващата година. Това означава, че ако сайтът не е бърз според теста (намира се извън зелената зона и има под 90/100 точки) то той най-вероятно няма да се класира на челните позиции в SERP (Search Engine Raking Page).

Резултати от теста за нашия уеб сайт

SEO оптимизация за WordPress

Инвестицията в SEO доказано се отплаща във времето десетки, дори стотици пъти. Вероятно сте чували не един път, че нито един бизнес не е по-голям от рекламата си, а що се отнася до интернет търговията оптимизацията за търсачки е безспорно най-добрата реклама. Това е така, защото всички използват Google. Ето някои основни неща, които задължително трябва да направите:

  1. Инсталиране на SEO плъгин
  2. Генериране на XML карта на сайта, съдържаща всички типове публикации
  3. Добавяне на секция „съдържание“ на всяка страница от сайта
съдържание на страница, използвано за SEO
илюстрация към т.3
  • Правилно използване на open graph тагове са споделяне в социалните мрежи

За по-бърз достъп до страницата може да използвате URL адрес на кирилица: https://mintsoft.bg/blog/изработка-на-сайт-с-уърдпрес